40 de idei ale unor echipe formate de tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca au fost selectate pentru a participa în Fondul de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj). Echipele din spatele ideilor selectate pentru accesul în programul FIX Cluj vor fi premiate de către Primăria Cluj-Napoca cu un prim premiu în valoare de 3.000 de euro. 11 idei au fost acceptate pe o listă de rezervă valabilă până la finalizarea procesului de admitere și contractare în vederea sublinirii oricărei echipe admise care renunță din orice motiv la program.
Ideile au fost selectate din rândul celor 145 de propuneri inițiale primite în urma publicării unui apel dedicat în acest sens pe parcursul lunii octombrie 2021. Lista finală a selecției poate fi accesată aici: https://bit.ly/FIXCluj_Rezultate_2021.
FIX CLUJ este concentrat pe construirea ecosistemelor care vor sprijini comunitățile să se reconstruiască, ajutând grupurile de tineri din Municipiul Cluj-Napoca să creeze inițiative de antreprenoriat inovator, care pot avea un impact semnificativ. Programul vine în ajutorul tinerilor prin granturi de până la 50.000 de Euro pentru a experimenta, testa și dezvolta ideile lor inovatoare.
Pe lângă acest prim premiu, echipele selectate vor parcurge un program de formare și mentorat pe parcursul lunilor ianuarie-martie 2022 prin care își vor putea îmbunătăți ideile lor urmând ca acestea să fie prezentate din nou în fața juriului pentru o a posibilă a doua rundă de finanțare de 12.000 de euro în cadrul programului de inovare socială.
Juriul care a evaluat ideile prezentate a fost format din:
- Sergiu Biriș, CEO & Co-founder, Eventmix
- Vlad Ciurcă, Co-Founder, Techsylvania and Codiax
- Nicoleta Deliu-Pașol, Director de Comunicare, BCR
- Cristin Iosif, CEO, Salt & Pepper
- Nina Moldovan, General Manager and President of the Board, Winners
- Ionuț Muntean, Senior Manager, Innovation and University Relations at Bosch Romania
- Voicu Oprean, CEO & founder, AROBS Transilvania Software
- Tudor Ogner, Președinte, Federația Tinerilor din Cluj
- Mălina Pălăncianu, Președinte, Societatea Hermes
- Bianca Tanțău, Președinte, Consiliul Județean al Elevilor Cluj
FIX Cluj este o inițiativă a ecosistemului de inovare clujean. FIX Cluj este implementat în cadrul unui parteneriat format de către Primăria Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU care reunește instituțiile de marcă ale ecosistemului de învățământ clujean, managementul tehnic fiind asigurat de Grupul PONT.
FIX Cluj a fost dezvoltat cu susținerea financiară a Fundației Botnar din Elveția și cu participarea activă a unei vaste rețele de parteneri instituționali și experți în crearea cadrului general printr-un proces inovator de co-design.