Prima ediție a Fondului de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj) și-a desemnat în 13 aprilie, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), câștigătorii etapei Demo Days 1. După două zile în care 36 de echipe rămase în competiție și-au prezentat proiectele în fața juriului, ziua de miercuri a culminat cu anunțarea proiectelor recompensate cu 12.000 de euro și cu șansa de a intra în etapa următoare a programului FIX Cluj.
AICI puteți consulta clasamentul final al etapei Demo Days 1 și numele echipelor câștigătoare.
„Fondul de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj) este un proiect de durată, unic în România, care se pliază perfect pe resursa umană pe care acest oraș o are. Este un obiectiv major pe care îl avem prin toate produsele pe care le promovăm, de a vă menține pe voi, tinerii, acasă în România. Această investiție în inovare, pe care noi o facem astăzi, va aduce prin voi multe alte resurse financiare la bugetul comunității. Aveți inteligența necesară, aveți creativitate și contextul potrivit în care să vă desfășurați. Obligația noastră este să creăm ecosistemul de inovare în care să vă puteți manifesta”, Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.
„Din 145 de echipe înscrise în program la sfârșitul anului trecut, 36 de echipe au ajuns într-o etapă superioară a proiectului și iată că zece au fost selectate să meargă mai departe în acest proces de învățare și mentorat. Din punctul nostru de vedere, nu există învinși. Sperăm că prin participare și prin feedback-urile primite în tot acest timp v-ați convins că vă vom fi alături și de acum înainte. Deși doar zece echipe merg în următoarea etapă, vom rămâne împreună o comunitate”, András Farkas, coordonator FIX Cluj, din partea Grupul PONT
Demo Days 1 s-a desfășurat în zilele de 12-13 aprilie la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Proiectul FIX Cluj este primul fond de inovare dedicat finanțării inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor clujeni. A fost lansat la sfârșitul anului 2021 de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Clusterul de Educație C-EDU și Fundația Botnar, fiind rezultatul unui proces de co-design al ecosistemului de inovare clujean.
Evenimentul Demo Day 1 a oferit ocazia celor 36 de echipe selectate în această etapă de a-și prezenta proiectele inovatoare prin sesiuni de pitching în fața membrilor juriului, pentru a le demonstra cât de bine și-au îmbunătățit ideile de business în cadrul programului de mentorat și educație antreprenorială din ultimele săptămâni. Prezentările au fost urmate de sesiuni de networking și socializare prin care tinerii au putut schimba idei și purta discuții despre proiectele lor. Ziua de miercuri le-a oferit ocazia de a purta un dialog cu primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Echipele înscrise în prima ediție a programului FIX Cluj sunt formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca. Pe tot parcursul desfășurării lui, programul vine în ajutorul echipelor prin granturi de până la 50.000 de euro pentru a experimenta, a testa și a-și dezvolta proiectele inovatoare.
Juriul care a evaluat ideile prezentate a fost format din:
- Sergiu Biriș, CEO & Co-founder, Eventmix
- Vlad Ciurcă, Co-Founder, Techsylvania and Codiax
- Nicoleta Deliu-Pașol, Director de Comunicare, BCR
- Cristin Iosif, CEO, Salt & Pepper
- Nina Moldovan, General Manager and President of the Board, Winners
- Ionuț Muntean, Senior Manager, Innovation and University Relations at Bosch Romania
- Voicu Oprean, CEO & founder, AROBS Transilvania Software
- Tudor Ogner, Președinte, Federația Tinerilor din Cluj
- Mălina Pălăncianu, Președinte, Societatea Hermes
- Bianca Tanțău, Președinte, Consiliul Județean al Elevilor Cluj
Despre FIX Cluj
FIX Cluj este o inițiativă a ecosistemului de inovare clujean, fiind implementat în cadrul unui parteneriat format de către Primăria Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU care reunește instituțiile de marcă ale ecosistemului de învățământ clujean, managementul tehnic fiind asigurat de Grupul PONT.
FIX Cluj a fost dezvoltat cu susținerea financiară a Fundației Botnar din Elveția și cu participarea activă a unei vaste rețele de parteneri instituționali și experți în crearea cadrului general printr-un proces inovator de co-design.
Susținători privați ai proiectului FIX Cluj sunt NTT DATA, AROBS Transilvania Software, Bosch, Salt & Pepper, BCR, Vitrina Advertising.
Mai multe detalii despre calendarul FIX Cluj, ediția I și despre membrii juriului puteți afla de pe site-ul oficial și de pe pagina oficială de Facebook.