Fondul de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj) și-a desemnat marți, 28 iunie, câștigătorii în prima zi a evenimentului Techsylvania, desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Patru echipe și ideile lor inovatoare au intrat în ultima rundă de finanțare a programului, fiind recompensate cu 35.000 de euro fiecare. Proiect unic în România, FIX Cluj este primul fond de inovare dedicat finanțării inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor clujeni. A fost lansat la sfârșitul anului 2021 de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Clusterul de Educație C-EDU și Fundația Botnar, fiind rezultatul unui proces de co-design al ecosistemului de inovare clujean.
„Mesajul acestui fond de inovare a fost foarte simplu încă de la început. Construiți o echipă, veniți cu o idee bună și noi vă vom ajuta să o dezvoltați. Competitivitatea între echipe, la fel și susținerea ecosistemului au fost în egală măsură importante. Chiar dacă nu toate echipele din cele 145 înscrise au ajuns în a treia rundă de finanțare, nu este exclus ca viitoarea companie Unicorn să o vedem crescând chiar din cele care nu au intrat în etapa finală. Obligația orașului și a ecosistemului antreprenorial este de a susține prin mentorat, dar și financiar astfel de idei”, András Farkas, coordonator FIX Cluj, din partea Grupul PONT.
„Prin acest fond de inovare unic în România și în această parte a Europei am vrut să avem un mecanism diferit de finanțare a inovării. Acest model ar putea fi foarte bine replicat și îmbunătățit de alte municipalități. 25% din suma alocată acestui fond a provenit din bugetul local, 60% din partea Fundației Botnar și restul din partea partenerilor privați. În următorii zece ani ne propunem o creșterea a finanțării pentru acest fond de inovare și să depășim, astfel, pragul celor peste 600.000 de euro pe care i-am alocat împreună în această ediție. Toți participanții în acest program se pot considera câștigători, cu atât mai mult cu cât acum fac parte dintr-o comunitate bine consolidată”, Ovidiu Cîmpean, director al Direcţiei Generale Comunicare Dezvoltare Locală Şi Management Proiecte în Primăria Cluj-Napoca.
Evenimentul Demo Day 2 a oferit ocazia celor 10 de echipe ajunse în etapa finală – Manuscrito, The Green Box, BrightR, Badea Neaoș, BEESY, Magic Team, Alertto, NutriON, OHMYDOG, Odin AI – de a-și prezenta proiectele inovatoare prin sesiuni de pitching în fața membrilor juriului. La finalul serii, patru echipe au fost desemnate câștigătoare:
- Badea Neaoș
- Manuscrito
- OHMYDOG
- Magic Team
AICI puteți consulta clasamentul final al etapei Demo Days 1 și numele echipelor câștigătoare.
Echipele au fost formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca. Pe tot parcursul desfășurării lui, programul a venit în ajutorul echipelor prin granturi de până la 50.000 de euro pentru a experimenta, a testa și a-și dezvolta proiectele.
„Am încercat să conturăm un cerc al încrederii. Noi am avut încredere în voi și voi ne-ați investit pe noi cu încredere. Avem încredere în generația voastră că va schimba lumea în bine. Aveți și voi încredere în voi. Acesta e rolul Clusterului de Educație C-EDU, de a construi cercuri unde să te simți în siguranță, unde poți inova, unde poți face greșeli, unde poți învăța și merge mai departe”, Simona Baciu, președintele Clusterul de Educație C-EDU.
„Nu cred că ne-am așteptat ca acest program să primească atât de multă susținere și încredere. Fundația Botnar are ca prioritate tinerii și încurajăm acele forme de creativitate și colaborare care nu se limitează doar la productivitate. Nicio tehnologie nu va rezolva problema războiului, a rasismului, sau a inegalităților. Aceste provocări își au rădăcina în noi înșine, ceea ce ne obligă să regândim atât modul în care inovăm, cât și valorile care stau la baza inovării. De aceea vrem să subliniem importanța comunităților și a colaborării între ecosisteme. Vedem la Cluj un potențial extraordinar de tinere talente care abia așteaptă să se dezlănțuie și să fie un exemplu pentru alte orașe și comunități din Europa”, Barbara Bulc, reprezentantă a Fundației Botnar.